Et krisecenter er også god mad og hygge

I en kaotisk hverdag med vold og konstant kontrol, er der ikke så meget overskud til at lave god mad og sørge for hygge. Det overskud har Holstebro Krisecenter, samtidig med du får hjælp til at komme væk fra volden.  

Blomsterne pynter i vindueskarmene, der er hyggeting på vægge og hylder og masser af mad i skabe, køleskabe og frysere. 

Lisbeth og Hanne søger for alt det praktiske på Holstebro Krisecenter. De bruger rigtig meget krudt på at skabe en god atmosfære i huset, fortæller de. 
- Her skal være rart og trygt at være. Du kan have tunge snakke med din kontaktperson inde på et af vores kontorer, og så skal det være rart at træde ud i fællesrummet, hvor du møder en god stemning. 

Det er svært at forstille sig, hvordan der ser ud på et krisecenter. Men hvis du forestiller dig noget, der på mange måder ligner et stort parcelhus, hyggeligt indrettet med køkkenalrum, arbejdsværelser, soveværelser og en hyggelig have med solkroge, så er du nogenlunde ved at være der i forhold til Holstebro Krisecenter. 

Rammerne ligner et hjem, hvor du kan føle dig tryg. Hanne er den, der sørger for, der er rent og ordentligt, at der bliver pyntet op til jul og påske, at der et rent tøj på lageret, hvis du mangler til dine børn.  

"Vi oplever, at kvinderne føler sig forkælede."

Det store køkkenalrum er hjertet i huset og her har Lisbeth det overordnede ansvar i forhold til maden, og hvor hun også har sørget for at institutionsagtige ting er fjernet.
- Tidligere hang der sæbedispensere og sprit på væggen i fællesrummet, som jeg fik pillet ned.  Væggen blev spartlet, og der blev sat en træplade op, så sæbe og sprit kunne arrangeres mindre sygehusagtigt. Det føltes forkert at står i et køkken, hvor man skal føle sig hjemme og så hænger der stor industrisprit på væggen, siger Lisbeth.

Omsorg i maden på Holstebro Krisecenter

Et par dage efter du er flyttet ind på krisecentret og har mødt din kontaktperson, vil Lisbeth også invitere dig til en snak. Her vil du få at vide, at der bliver stillet morgenmad frem ved 7-tiden, som du kan tage. Vil du ikke have boller, så kan du vælge havregryn eller andet, du kan finde i skabene, som du bare kan kigge i og finde, hvad du har lyst til at spise.

Hvis du har specielle hensyn, der skal tages i forhold til mad, vil Lisbeth også spørge om det, og sørge for at det sker. 

Ved 12-tiden bliver der banket på din dør, et signal om, at nu er der fælles frokost og hygge. Aftensmaden sørger du selv for.

"Tit bliver det til en snak om alt mulig andet end volden."

- Vi oplever ofte, at der har været et kæmpestort manglende overskud i forhold til at få lavet et ordentligt måltid mad, når man står i et voldeligt forhold. Det er tit det sidste, man har styr på, når man er i krise. Vi sørger for, at det er muligt at få ordentligt mad, med gode råvarer. Vi skaber også et fællesskab omkring maden, så du ikke får lyst til at spise toast, fordi overskuddet ikke er der til andet. Der er rigtig meget omsorg i maden her er i huset, fortæller Lisbeth.

- Og en gang imellem, når der skal være ekstra hygge, så kan vi bestille pizzaer eller tænde grillen eller noget andet, som man ville gøre derhjemme, hvis man havde overskud til det. Vi oplever, at kvinderne bliver glade og føler sig forkælede med det, vi gør, siger Hanne.

Den gode atmosfære og gode mad smitter ofte af i takt med du har være på krisecentret et stykke tid og har fået hjælp til det kaos, det er i dit liv. 
Ofte vil du begynde at få lyst til gå sammen med de andre kvinder om at lave aftensmad og mad i weekenderne, og måske også få lyst til at byde ind og glæde andre med din mad. Det har Hanne og Lisbeth oplevet mange gange.

En snak om andet end vold

Du vil også opleve, at det kan blive for meget med fællesskab og fællesspisning, og du bare har lyst til at være dig selv. Det er også i orden, fordi sådan kan det også være derhjemme, og stedet skal være så tæt på hjem som muligt, understreger Lisbeth og Hanne. Men udover mad og praktik, vil du også opleve, at Hanne og Lisbeth har stort overskud til at snakke med dig, når der bliver snittet løg eller ordet vasketøj.
- Tit bliver det til en snak om alt mulig andet end volden, og mere en snak om dig som person, hvor du kommer fra, hvad for en baggrund du har, fortæller Lisbeth. 

Hanne supplerer:
- Vi er måske lidt mere tilgængelige end de socialfaglige ansatte, som arbejder med sagerne. Og vi har også tid til en kop kaffe, når du kommer ud fra en lang samtale om alt det tunge og nogle gange bare har behov for at læsse af og falde lidt ned.

Praktisk