Vold er aldrig OK
Glæden ved at kunne støtte kvinder, der har været udsat for vold, får en lang række frivillige til at møde op på Holstebro Krisecenter og give en hånd med mindst en aften om måneden. Ulla Merrild har gjort det i 20 år.
- Det kan da godt være en kvinde kan virke irriterende på en mand, men det giver ham jo altså ikke ret til ikke at behandle hende ordentligt.
For Ulla Merrild er det uomtvisteligt at vold aldrig er acceptabelt. Det er det, der driver hende til at lægge sine frivillige kræfter i omsorg og praktisk støtte til de kvinder, som har været udsat for vold fra en partner og som søger hjælp på Holstebro Krisecenter.
Ulla Merrild er også formand for Holstebro Krisecenter, så det bliver til langt mere end en aften om måneden, som frivillig på stedet, men det gør hun gerne.
- Det er mega spændende. Det er et dejligt hus at komme i. Der er nogle rigtig søde kvinder og børn, der er her, og der er brug for os frivillige. Om aftenen er der for eksempel kun en fra personalet på arbejde, som måske har samtaler. Her er vi frivillige der så som en ekstra voksen, så kvinderne altid har en, de kan gå til. Det kan være de har brug for hjælp til et eller andet, eller de har lyst til at hyggesnakke, så er vi klar på det. Man skal ikke rådgive. Det er der et fast, veluddannet personale ansat til. Jeg tænker, vi er med til at skabe tryghed.
Sårbare kvinder ramt af psykisk og fysisk vold
Når Ulla Merrild møder kl. 19, siger hun lige hej til de kvinder, der ikke er på deres værelser, og som måske ser TV sammen. Så ved de, hun er der. Hvis der ikke lige er brug for hende, sætter hun sig måske med sit strikketøj eller en bog på vagtværelset.
Der er plads til 9 kvinder med deres børn på Holstebro Krisecenter, og når man møder ind som frivillig, møder man nogen, der lige er flyttet ind, som kan være meget sårbare midt i deres kaotiske situation. De har måske lige forladt en mand, som har været nedværdiget, kontrolleret og måske slået én igennem lang tid.
Andre af kvinderne vil være mere ovenpå efter et stykke tid og nogle måske er på vej til at flytte ud igen, fortæller Ulla Merrild.
- Man er simpelthen nødt til at stikke fingeren i jorden og mærke, om de har lyst til at drikke en kop kaffe og snakke. Så lytter vi. Andre kan have lyst til at være for sig selv, så er de bare det.
Høj sikkerhed på Holstebro Krisecenter
Som frivillig ved man ikke, hvorfor kvinderne har brug for at være på Holstebro Krisecenter.
Når man møder ind på vagt, får man information om, hvor mange kvinder og børn, der er indskrevet, om det er hemmeligt, de er her, og om der er noget sikkerhedsmæssigt, man skal være opmærksom på.
- Det er sådan nogle ting man skal være opmærksom på, hvis telefonen lige pludselig ringer, og der bliver spurgt om at komme til at tale med en af kvinderne. Så ved jeg, at hendes mand slet ikke ved, hun er her.
Der er ingen grund til at være nervøs for vrede mænd, som banker på og vil ind og have fat i deres kone eller kæreste.
- Der er kameraer overalt udenfor. Jeg har ikke oplevet noget i de 20 år, jeg har været her. Og skulle det ske, så ringer man bare til politiet. Jeg tror de fleste voldsmænd godt er klar over, at hvis deres kone er på et krisecenter, så er det svært at komme ind til hende.
Frivillige gør en forskel for voldsramte kvinder
Som frivillig er også mulighed for at byde ind med aktiviteter. Der er frivillige, der rådgiver kvinderne om økonomi, og der er mulighed for at arrangere biograftur eller lave en udflugt for mødre med børn til vandland.
Ulla Merrild kan kun opfordre til, at flere vil være frivillige, for hjælpen gør virkelig en forskel.
- Jeg kan godt lide den ånd, vores samfund er bygget op om, at man gør nogle frivillige ting. Det synes jeg siger meget om os danskere. Og den ånd synes jeg, man skal blive ved med at have. Altså, der er jo nogle kvinder herude, der er duperet over, at der simpelthen kommer nogen, der er der for dem uden at få en krone for det.
Ulla Merrild oplever også, at hun selv har noget med, når hun kører hjem sidst på aftenen efter en vagt på Holstebro Krisecenter.
- Jeg kan godt føle en eller anden tilfredsstillelse over min egen indsats, når jeg kører hjem. Og så kan jeg jo kun håbe, at der er nogen, der synes, det har været hyggeligt at sidde og snakke eller grine sammen med mig. Jeg har gjort det, fordi jeg har haft lyst til at gøre det, og fordi jeg synes, det er spændende.
Langt bedre hjælp til voldsramte kvinder
Holstebro Krisecenter har gennemgået en kolossal udvikling i de 20 år, Ulla Merrild har haft sin gang i huset. Der bliver set meget mere nuanceret på vold i nære relationer i dag en dengang, hvor det mest handlede om den fysiske vold og ikke så meget om psykisk vold, seksualiseret vold og økonomisk vold, og samtidig er hjælpen blevet meget mere professionel, fortæller Ulla Merrild.
Dengang var der kun en ansat, lederen, ellers var Holstebro Krisecenter udelukkende drevet af frivillige.
I dag er de ansatte sagsbehandler, pædagoger og psykologer med en specialuddannelse indenfor voldsarbejdet, som hjælper kvinderne i det daglige med deres ofte alvorlige sager.
De frivillige er den ekstra hånd, der er med at skabe luft i en ellers travl hverdag, og de bidrager med aktiviteter til glæder for kvinderne, som ellers ikke ville være et tilbud på Holstebro Krisecenter.
Samtidig er der også i dag langt flere forskellige muligheder for at hjælpe de kvinder, der kommer på Holstebro Krisecenter. Nu kan voldsramte kvinder få gratis rådgivning uden at skulle bo på krisecentret, og det er der venteliste til. Derudover tilbyder krisecentret også at hjælpe de kvinder, der har brug for at få en hverdag til at fungere, når de flytter ud fra krisecentret igen.
Formand Ulla Merrild glæder sig over den udvikling. Men det stopper ikke her. Holstebro Krisecenter skal hele tiden have fokus på at udvikle sig, for at kunne give den hjælp, der er behov for. I formandens optik er der stadig alt for mange kvinder og børn, der er udsat for vold, som ikke får hjælp.
- Der er altid et arbejde at gøre. Vi kan gøre noget mere i at formidle, hvilken hjælp vi tilbyder, så langt flere voldsramte kvinder og børn får hjælp. Og så arbejder vi på at etablere et tilbud om rådgivning til voldsramte unge. Det er næste projekt.
“Slår du din kone”
Som frivillig på Holstebro Krisecenter er du også ambassadør for krisecentret og repræsenterer holdningen om, at vold aldrig er acceptabelt.
For Ulla Merrild er det virkelig en kæphest, at vi alle skal påtage os et ansvar for at spotte volden for at komme den til livs. Selv er hun ikke bleg for at bryde tabuet, hvis hun får et signal om, at en kan være udsat for vold.
- Jeg hørte om en gammel skolekammerat, at han bankede sin kone. Det konfronterede jeg ham med og spurgte: “Passer det, at du slår din kone”? Det afviste han. Så sagde jeg: “Hvis det nu er tilfældet, vil du så ikke godt snakke med mig om det, fordi så skal vi gøre et eller andet, fordi det er bare ikke okay”. Det var bare rygter, men jeg synes hele tiden, man skal være opmærksom på, hvordan naboen har det. Og hvis der er en skoleklasse med 30 elever, så kan man da være sikker på, at de 2 af dem, de lever i et voldeligt hjem. Det handler om, at vi alle sammen fanger de signaler, der bliver sendt, så vi hele tiden kan blive bedre.