Du er udsat for vold 

Du er bange. Du går som på glasskår for at undgå, at din mand eller kæreste farer op, skælder dig ud, siger forfærdelige ting til dig, fordi han hele tiden synes, du gør noget forkert, eller mistænkeliggør dig. Han slår og sparker dig. Du har brug for hjælp, men fortæller dig selv, at så slemt er det nok ikke.

- Mange af de kvinder, der kontakter os, er i tvivl om, de er berettiget til at være her. Det fylder også hos kvinder, der er banket gul og blå, hvor vi tænker, selvfølgelig er du det. 
Det fortæller Ulla og Viviyana, der er kontaktpersoner på Holstebro Krisecenter. Kontaktpersonen er en tovholder, der støtter dig gennem samtaler og praktisk hjælp i forhold til at skabe overblik over din situation, som ofte er kaotisk. Det kan være hjælp til at få kontaktet en arbejdsgiver, til samtaler med kommunen, politiet, hvis det er nødvendigt, og familieretshuset, hvis du har børn. 

Det er vold

Ulla og Viviayna har været tovholder for rigtig mange kvinder. Kvinder, som enten selv har ringet, eller som kommunen eksempelvis har henvist, fordi volden i hjemmet skader børnene.
- Når kvinder ringer hertil, så starter de tit med at sige, ”jeg ved ikke, om det er det rigtige sted, jeg har ringet, men jeg har altså lige brug for hjælp”. Så fortæller de om, at ”han siger sådan, og han gør sådan”, og så er det faktisk os, der siger, ”jamen vi kan godt høre, at det, du bliver udsat for, er vold”. Når vi har sagt det, så bryder de sammen. Så tilbyder vi en snak, eller at man kan komme forbi på besøg for at se stedet, fortæller Viviyana. 
Det er ikke sikkert, du har brug for at bo på krisecentret. Når du ringer for at få hjælp, kan du også få tilbudt rådgivning, hvor du kan komme til samtaler i et gratis tilbud, der hedder “Sig det til nogen”.  

Psykisk vold – hvad er det

Der kan være alle mulige grunde til at flytte ind på Holstebro Krisecenter. Volden har mange forskellige ansigter og det kan have stået på i kortere eller længere tid. Det er der ikke nogen regler for.
- Du kan have levet i psykisk vold, være blevet manipuleret og blevet frataget kontrollen over dit eget liv, hvor det er sket helt ubemærket. Det er det, der er så tricky ved det, man ved ikke, hvad det er, der sker. Vores arbejde handler i starten om at lytte og stille de rigtige spørgsmål og brede det der ud, som du knap nok selv ved, hvad er. Du ved bare, du har det rigtig dårligt og ikke skal være sammen med din kæreste mere, siger Ulla.

"Du bliver mere og mere ene sammen med ham."

Mange har fortalt Ulla og Viviyana om, hvordan de ikke må være herre over deres egen telefon. Kæresten eller manden vil se, hvem de skriver til, og at han hele tiden er mistænksom og jaloux. Ulla giver et eksempel: 
- Han kan sige, ”du går i det der tøj, det må du ikke. Du skal lade være med at klæde dig sådan. Så er du en luder, hvis du gør det”. Hvor han syntes, du var skidelækker, da han blev forelsket i dig, hvor du måske havde noget udfordrende tøj på.

Er det bare et skænderi - nej det er psykisk vold

Den psykiske vold er ikke noget, du oplever, der sker fra den ene dag til den anden, den kommer snigende. Måske må du ikke se veninderne, og det breder sig, fortæller Ulla.
- Han taler netværket ned, så du bliver mere og mere isoleret. Siger til dig, du har da også en dum mor og en dum familie. De er ikke til at holde ud, dem gider vi ikke se mere. Der sker det, at du bliver mere og mere ene sammen med ham og bliver mistænkeliggjort for alt muligt.

Eksemplerne er mange og Viviyana supplerer:
- Vi har også haft nogen, der er blevet stalket. En som skal skrive, når hun er nået frem på arbejdet, og hvor han kommer og henter hende. Alle andre synes, han er en gentleman, din mand kommer og henter dig. Så smiler hun, men hun vidste jo godt, hvad det drejede sig om, det er altså ikke fordi han er sød, det er fordi han lige skal have kontrollen. Der var også en, hvor hun skulle køre hans bil hele tiden, der var sat en gps i, så han altid vidste, hvor hun var henne. 

"Det er ikke normalt, det er vold”

Det er ikke normalt, at du bliver mistænkeliggjort, kontrolleret og slået
Tit vil det være familien eller en veninde, der skubber på og gør dig opmærksom på, at du er i et usundt forhold og måske har brug for hjælp. Du er ikke selv klar over det, selvom du er blevet nedgjort og kontrolleret gennem mange år.
- Jeg siger nogle gange, ”prøv at fortælle mig lidt mere”, og så giver de mig et par eksempler og spørger, ”er det bare et skænderi?” ”Nej”, siger jeg til dem, ”det er ikke et skænderi. Alle par skændes og diskuterer, men når det begynder at blive et mønster, hvor han begynder på, at du er en kælling og at nedgøre dig, det er ikke normalt, det er vold”, fortæller Viviyana. 

Du er god nok - vi kan hjælpe dig til et liv uden vold 

Når du vælger at flytte ind på krisecenteret, vil du have brug for mange samtaler og ofte flere gange om dagen i starten, og det står personalet på Holstebro Krisecenter parat til.
Alt er kaos i starten, din kæreste eller mand er derhjemme, og han kan true med alt muligt. Især hvis du har børn med, så kan du virkelig have det svært. Du kan være i tvivl om, du har gjort det rigtige, om det er det rigtige for børnene at være et fremmed sted og ikke at komme i skole og børnehave og ikke at have kontakt til deres far.
- Og vi er der virkelig for kvinderne og fortæller, at ”du gør det rigtige”, at ”du er en god mor”. Det sidste man har brug for, det er at blive dømt, understreger Ulla og Viviyana.

Personalet vil aldrig fortælle, hvad de synes, du skal gøre. De kan komme med råd ud fra deres erfaringer med kvinder, der har stået i samme kaotiske situation som dig. Men det vil altid være dig selv, som tager beslutning om, hvad der skal ske fremadrettet. Den plan hjælper og guider din kontaktperson dig med at lave.

Du er på Holstebro Krisecenter helt frivilligt, og personalet er der for at støtte og guide dig i nogle svære beslutninger i dit liv, hvor du også kan få støtte fra en psykolog.

Fra et liv i fangenskab til et liv uden vold

Ulla og Viviyana og det øvrige personale ved også, hvordan de skal få dig til at flytte ud af huset igen som fri af det fangenskab, du er i, når du lever i vold. 
De har oplevet, hvordan mange kvinder er blomstret op og har fået liv i øjnene efter nogen tid på Holstebro Krisecenter. 
- De fortæller os, at det bare er dejligt at være i huset, fordi vi stoler på dem og lytter til dem. Det har der aldrig været nogen før, der gjorde.
 
Der var en, der skrev til Viviyana, efter hun var flyttet igen:
“Du får altid mig og mine børn til at føle os værdifulde. Du har anerkendt mig og rost mig. Den person, der sagde til mig, at jeg ikke er en god kone, det er bullshit, for jeg er en god kone. Jeg er en god kok, jeg er en god mor.” 

- Det fik jeg hende til at tro på, siger hun, fordi jeg blev ved at sige til hende, ”du kan godt, du er stærk, fordi du har taget det her valg”. Hun havde boet seks år Danmark uden at kende verden omkring sig. I dag bor hun alene, uddanner sig og har lært godt dansk. Hun er en helt anden person.

Det bedste er, når du vælger at blive på Holstebro Krisecenter i et stykke tid, siger Ulla og Viviyana.
- Vi ved af erfaring, at forandring sker over længere tid. Oftest skal der gå tre måneder, og tit længere, før du har fået de redskaber, der skal til, for at du ikke kommer tilbage i den samme situation igen. Tiden på krisecentret bruger du også til at forberede dig på, hvad det næste er, der skal ske, når du skal ud i virkeligheden igen og bo et nyt sted, finde ind i et godt netværk, møde en ny mand. Vi hjælper dig med at forstå, hvad der sker og guider dig til et frit liv. 

Læs mere her:

Er du voldsramt?

Andre kvinder fortæller

 

Kontaktpersoner