Ny hverdag efter vold og ophold på Holstebro Krisecenter
Holstebro Krisecenter kan guide dig til at få styr på din økonomi, hjælpe dig med at hold fast i et liv uden vold og med at finde ind i nye netværk - også i tiden efter du er flyttet ud igen.
- Vi tror altid på dig, vi er ikke sagsbehandlere, der kræver noget af dig. Når vi træder ind ad døren, så er vi faktisk et kram. Vi tror altid på, at du gør det bedste, du kan, og det støtter vi dig i.
Sådan fortæller Jeanette, der sammen med Charlotte, kan hjælpe dig med at finde vej i dit nye liv, når du flytter fra krisecentret igen.
Det er skræmmende og ensomt at sige farvel til sin hverdag og flytte på krisecenter også selvom hverdagen er fyldt med vold og kontrol. For hvad så bagefter? Hvor skal jeg bo? Hvis jeg flytter til et andet sted, så kender jeg ingen. Hvordan finder jeg overhovedet ud af at bo alene? Alt det med økonomi og aftaler med eksmanden om børnene, det kan virke uoverskueligt.
Hjælp til at bo alene efter et liv med vold
Holstebro Krisecentret hjælper dig under dit ophold med at får styr på mange af de udfordringer, du står med. Nogle gange kan det være nødvendigt med yderligere støtte, når du flytter ud igen. Så kan du i ni måneder få hjælp af en af de ansatte, der kommer hjem til dig og hjælper med det, du ønsker at få hjælp til. I starten fire timer om ugen. I takt med at du falder til ro i dit nye liv, bliver det skåret ned først to en halv time og så en enkelt time.
- Jeg skal hjælpe én i dag, hun er simpelthen på spanden, fordi hun lige er flyttet, og det har været dyrt. Nu skal jeg hjælpe hende med at finde ud af, hvordan hun kan leve resten af måneden. I dag ringer vi til kommunen sammen for at høre, om der er madbilletter, hun kan få. Vi ringer til socialafdelingen for at høre, om der er nogle engangsydelser, hun kan søge. Hun er med i hele processen, for det er ikke mig, der skal gøre det, men hende selv med mig på sidelinjen. Senere skal vi lave et budget. Det har vi frivillige rådgivere, der kan hjælpe med, fortæller Charlotte.
Det er helt op til dig at pege på, hvad du har mest brug for hjælp til. Det kan måske være svært at skulle tjekke sin e-boks og åbne breve fra myndigheder og fra banken. Det kan du få hjælp til at overskue gennem din kontakt fra krisecentret, der eksempelvis kan sidde ved siden af dig, når du gør det. Du kan have brug for, at din kontakt går med dig til møder på kommunen, og du kan forvente støtte og opbakning, når du oplever, noget er forkert.
"Det du mærker, det skal du reagere på."
- En af dem, jeg hjælper nu, oplever, at kommunen kun ser det negative i forhold til, hvordan hun er som mor. Og det rammer jo. Jeg siger til hende, at det ikke er okay, at de faktisk ikke ser det, du også rummer. Det skal du ikke finde dig i, og jeg bakker dig op, og jeg står lige bag dig, fortæller Jeanette.
- Det er det der med at kunne mærke sine egen grænser, når noget føles forkert og så reagere på det. Det er det, vi støtter alle i. Jeg havde en, som følte, at familiebehandleren talte ned til hende. Jeg sagde til hende, at det er du jo nødt til at reagere på. Hun fik på en pæn og ordentlig måde sagt, at her er der ikke kemi. Det endte med, at de lyttede til hende, og hun fik en anden familiebehandler. Men jeg tror ikke, hun havde gjort det, hvis jeg ikke havde stået på sidelinjen og sagt, at nu mærker du lige efter nu, og det du mærker, det skal du reagere på, siger Charlotte.
Volden har isoleret dig
Charlotte og Jeanette har stor erfaring med alt det, du måske slet ikke har skænket en tanke, mens du var i dit voldelige forhold. Det er lige fra, hvem man ringer til, når vaskemaskinen går i stykker, hvordan man kommer i gang på sprogskolen, og hvordan man får gang i et nyt netværk.
- Nogle gange er du måske slet ikke klar til at gå ud blandt andre, og så skal vi arbejde med de ting, der bremser det. Jeg hjælper en, som simpelthen er så flov over, hvordan hun ser ud, fordi hun har dårlige tænder. Så det er der, vi starter, før hun kan føle sig klar til at gå ud og deltage i noget sammen med andre. Vi skal nu have søgt penge til at få lavet de tænder.
"Jeg hjalp hende med at sætte grænser."
Netop hjælp til at få et nyt netværk er noget af det, Jeanette og Charlotte meget ofte hjælper med. For hvordan skaffer man sig nye venner, hvordan griber man det an? Her vil din kontakt fra krisecenteret konkret kunne gå med dig et sted hen, hvor der er et netværk, du har lyst til at blive en del af.
- Jeg gik med en ned i genbrugsbutik, hvor hun blev frivillig. Jeg fandt også ud af, at der var en gruppe kvinder i Frivillighuset, der talte det sammen sprog som hende. Den gruppe kom hun også med i, fortæller Charlotte.
Eksmanden forsøger at kontrollere dig
Faktisk kan du opleve, at det kan være ret kaotisk at forlade krisecentret igen. Du har taget skridtet og forladt din mand, været på krisecenter, og når du så flytter ud igen, står du pludselig alene. Jeanette og Charlotte er derfor meget opmærksomme på at hjælpe dig med ikke at falde tilbage i de gamle mønstre og holde fast i, at du ikke vil leve et liv med vold og kontrol.
Charlotte har hjulet en, som beskrev det at flytte ud som en tsunami.
- Det rullede ind med en hel masse ting, hun skulle tage stilling til, og hun kunne slet ikke overskue at komme op og få vejret. Hun følte lidt, hun kom tilbage i gamle vaner. Hun blev igen den underdanige i forholdet til børnenes fædre, hvor hun føjede dem i stedet for at kæmpe. Hun kunne godt selv se det. Jeg mindede hende om, at hun ikke var tilbage, hvor hun startede. Jeg hjalp hende med at sætte grænser og få kommunikeret gennem de rigtige instanser om børnene i stedet for, at hun og fædrene kommunikerede direkte over sms.
Nyt forhold uden vold
Du undertrykker din evne til mærke efter, hvad der er rigtigt og forkert, når du er i et voldeligt forhold. Det er den evne krisecentret hjælper dig med at bygge op igen, og som Jeanette og Charlotte hjælper dig med forsat at holde fast i, når du flytter ud.
Jeanette var hos en kvinde, der kom ind i et nyt forhold. Hun talte løbende med Jeanette om, hvad hun oplevede, og hvordan det føltes. Hun endte med at trække sig fra forholdet igen.
- Og det er helt nye takter for hende. Hun har været i så forfærdelige forhold, hvor hun har været vant til bare at blive i dem. Her handlede hun, og sagde til mig, “jeg vil ikke have sådan en mand ind, der skal ikke komme en her og ødelægge mere for mig og mine børn.” Jeg havde ikke på noget tidspunkt sagt, jeg syntes, hun skulle gå fra ham, men hele vejen bakket hende op i det, hun følte.
Charlotte tilføjer:
- Vi skal jo i bund og grund sikre, at du ikke får brug for at komme på krisecenter igen. Det gør vi netop ved at bakke dig op og hjælpe dig med at holde fast i det, du gerne vil med dit liv.
Ingen af de kvinder, Holstebro Krisecenter har givet ekstra støtte efter et ophold, er kommet tilbage på krisecentret igen.