Kan jeg tage mine børn med på Holstebro Krisecenter?

Ja. Det er måske for børnenes skyld, du tåler ydmygelser, kontrol, slag og spark fra deres far. Men dine børn er bange, og de skal også have hjælp.

"Hvis jeg råbte rigtigt højt, så kunne far måske lade være med at slå mor."

"Når jeg kommer hjem fra skole, så skal jeg lige mærke, hvordan det er derhjemme, når jeg åbner døren."

"Jeg er den sidste, der falder i søvn, jeg skal lige sikre mig, at der ikke er nogen, der gør mor fortræd."

"Kommer jeg på børnehjem?"

Fortællingerne og tankerne kommer fra nogle af de mange børn Heidi og Kristen har hjulpet, mens børnene har boet på Holstebro Krisecenter. Heidi og Kirsten er børnerådgivere og taler med dine børn om alt det, der er svært, når far og mor slås og skændes, ligesom du selv har en kontaktperson, der hjælper og guider dig. 

Børn er bange, når far og mor skændes og slås

Dit barn er enormt ensomt, når det ved, at far slår mor, at I skændes, og det bare er et helvede derhjemme. De ved ikke, det kan være anderledes. De ved ikke, at der måske er andre, der også har det sådan, derfor er samtalerne med børnerådgiverne så vigtige. Ofte vil du som mor slet ikke have overskud til at tale med børnene om det, de oplever. Du står selv i kaos og lukker øjnene, fordi sandheden simpelthen er for voldsom. 
- På krisecentret vil dine børn opleve, at der er overskud til at lytte til dem og tage dem alvorligt, fortæller Kirsten.

- Vi siger til børnene, at med det du fortæller, så kan jeg godt forstå, du er bange. Det er måske første gang, der er nogen, der har sagt det. Alene at få at vide, at det jeg siger er rigtigt opfattet. At det er forkert, det der sker, og at det ikke er mig, der er forkert, det er i sig selv forløsende.

"Vi kan tåle at høre det hele."

Ofte kan børn også opleve, at de selv er skyld i det, der sker omkring dem.
- De står midt i det hele, og deres oplevelse kan være, at hver gang de er der, så råber og skriger far, de bliver kaldt mors horeunge, eller hvad han kan finde på. De sidder med en enorm skyld, som vi gennem samtalerne arbejder med at tage fra dem, så de kan få lov til bare at være børn.

Der er meget forskel på, hvor meget børn har lyst til at snakke. Det kan være, de har fået at vide af far eller mor, at de ikke må sige noget om det, der sker derhjemme. Børn kan også være bange for, at far skal komme i fængsel på grund at noget, de fortæller om ham. 
- Vi siger til dem, der er ikke noget, der er forbudt, og vi kan tåle at høre det hele, og du må stadig godt holde af din far, men der nogen ting, som far gør, der ikke er rigtige, fortæller Kirsten.

Heidi supplerer:
- Vi vil også fortælle dem, at de kan blive syge af at gemme noget inden i. Vi fortæller dem, at man kan få ondt i maven og i hovedet, fordi de ikke kan tænke på andet end det, der sker med mor og far. 

Børn husker når forældre skændes og slås

Når dine børn ved, du er i sikkerhed og får hjælp, så slapper de også af, og tillader sig selv at få opmærksomhed og hjælp. Det er børnerådgivernes erfaring. 
- Så begynder de ofte at sætte ord på det, de har gemt indeni, og det er meget konkret, det de fortæller, beskriver Heidi. 
- Det er meget minutiøse beretninger om, at så kom han hjem, og så gjorde han, og så sagde han, og så vred han armen om på mor, og så skreg jeg, og så løb jeg ud og hentede naboen, eller så gik jeg imellem dem. De kan fortælle om, at de ingen venner har i skolen.
- Og andre oplever, det er et frirum at komme i skole, fordi der er der ingen, der skændes, men alligevel kører det derhjemme hele tiden i hovedet. De fleste spørger, om far også kan få hjælp. Det er et meget højt ønske, fortæller Kirsten og Heidi.

"Du vil få mere overskud til at være mor."

Du vil som mor også blive inviteret med ind til samtaler med børnerådgiveren og dit barn på Børnekontoret. Her kan du opleve, at rådgiverne bruger dukker og figurer til samtalerne med børnene. Det kan nemlig være lettere for børnene at tale til en bamse end med en voksen. De kan fortælle til bamsen Bange Bent, at de også er bange, og hvad de er bange for. Her vil du mærke hvor meget, det betyder for dit barn, når der ikke er kaos omkring jer, og du har overskud til bare at lytte og rumme det.

Overskud til at være mor

Efter et stykke tid på krisecentret vil du selv opleve, du får mere energi, fordi I alle trives med den hjælp, I får. Du begynder at kunne se, hvad der har været galt med det liv, du har været i. Du vil få mere overskud til at være mor for dit barn. Det kan dit barn mærke. Du oplever, at dit barn har fået lettet sine tanker inde hos børnerådgiveren og måske ikke er så vred mere.

- Vi ser mødre, der heler mere og mere op og får mere selvtillid i forhold til at være mor. Der kan jo være mange ting, der ikke er overskud til, når familien ikke fungerer. Når far råber, så er man måske lidt mere eftergivende overfor børns plageri. Men når mødrene begynder at hele op, så kan de også bedre sætte nogle naturlige grænser. Og det er faktisk det, børn spørger efter, sammen med ro og kærlighed, oplever Kirsten.

Ikke alt løser sig på et krisecenter. Hvis du og dine børn har været i et miljø, hvor I er blevet nedgjort gennem mange år og dit barn måske altid, så kan være nødvendigt fortsat at få hjælp udefra, når I flytter for jer selv. Det hjælper personalet på krisecentret dig med.

Jeg kan godt forlade ham og være en god mor

- Når børnene begynder at tale om almindelige børneting, så er det et sikkert tegn på, at de har det bedre. Hvor tankerne før var fulde af bekymringer, om de fik noget at spise i dag, om far kommer sur hjem, eller mor er ked af det og har tårer i øjnene, så er det andre ting, der begynder at fylde, siger Heidi og Kristen.
- De kan fortælle om, at de faktisk ikke har så meget ondt i hovedet mere. De tænker på, hvordan det mon bliver at komme i skole igen, være sammen med veninderne og holde juleaften. De begynder at kunne sove og drømme i stedet for at have mareridt. 

Ofte er du måske blevet i et forhold for børnenes skyld. Hvis du vælger at forlade forholdet, så sker det tit af den samme grund. Du gør det for børnenes skyld. 
Det hører børnerådgiverne gang på gang, når en mor flytter fra krisecentret igen. En beslutning, hun ikke kunne tage, mens hun stod i kaos og frygt for, hvad der var på den anden side, hvis hun forlod forholdet.
- Men vi bygger en tro op hos både mor og barn om, at de sagtens kan bo alene. Det er der mange, der gør.

Læs mere her:

Børn

Er du voldsramt?

Børnerådgivere